Konzumné za studena lisované oleje vyrábané lisovaním, pri nízkej teplote.
Oleje vyrábané lisovaním rastlinných semien za studena pri teplote do 50°C. Po vylisovaní sa za studena lisovaný olej filtruje a následne suší, čím sa zbavuje prebytočnej vody. Oleje za studena lisované obsahujú väčší podiel nenasýtených mastných kyselín a neobsahujú cholesterol. V za studena lisovanom oleji sa nachádzajú vitamíny, ako napríklad vitamín E, ktorý ako hlavný antioxidant zabraňuje rýchlej oxidácii tukov, zabraňuje vzniku voľných radikálov. Zároveň v oleji ostávajú prírodné aromatické látky, ktoré sú charakteristické pre jednotlivé druhy olejov. Za studena lisované oleje obsahujú minimálne množstvo cholesterolu.
Nevýhodou lisovania je menšia výťažnosť, ktorá sa odráža v o niečo vyššej cene oproti cene rafinovaných olejov. Za studena lisované oleje odporúčame najmä v studenej kuchyni, napríklad pri príprave šalátov, kde oceníte zachovanie prirodzených látok, ktoré neboli znehodnotené tepelným spracovaním. Ako vieme, niektoré vitamíny sú rozpustné v tukoch ako napríklad vitamíny A,D,E,K. To znamená, že sa pri príprave šalátov z listov jemným pokvapkaním, postriekaním olejom stávajú aj tieto vitamíny prijateľnejšie pre ľudský organizmus.
Na smaženie, pečenie, fritovanie odporúčame používať rafinované oleje, pretože tieto už boli tepelne spracované. Pri všetkých olejoch je po otvorení potrebné fľašu uzatvoriť, aby sa zamedzil prístup vzduchu, ktorý spôsobuje oxidáciu tukov a ich rýchlu degradácii. Za studena lisované oleje by sa mali skladovať na tmavom a chladnom mieste, najlepšie v chladničke.
SLNEČNICOVY OLEJ
Popis produktu:
Slnečnicové semeno (H. Annuus)
Oleje sa lisujú buď so šupkou alebo bez šupky. Kvalitnejšie sú oleje získané z lúpaných semien slnečnice. Neobsahujú toľko trieslovín a voskov.
REPKOVÝ OLEJ
Popis produktu:
Na lisovanie jednodruhového 100% za studena lisovaného repkového oleja sa používa repkové semeno (Brassica napus) "00" bez obsahu kyseliny erukovej. Repkový olej zaraďujeme medzi najmladšie oleje, pretože "00" repka sa pestuje od roku 1986. Má ideálne spektrum mastných kyselín, podobne ako olivový olej. Olej za studena lisovaný má jemnú, lahodnú, až neutrálnu chuť, farba je žltá, jemne nahnedlá.
TEKVICOVY OLEJ
Popis produktu:
Bezšupkové tekvicové semená (Cucurbita pepo L. convar. citrullina var. styriaca)
Za studena lisovaný jednodruhový tekvicový olej môže byť lisovaný z pražených tekvicových semiačok alebo klasicky bez praženia. V prvom prípade má jemnú orieškovú chuť pri druhom spôsobe lisovania má klasickú chuť po surovine. Farba tmavohnedá až zelená, pretože obsahuje mnoho chlorofylu a karoténu. Obľúbený je najmä v Rakúsku.
ĽANOVÝ OLEJ
Popis produktu:
Ľanové semená (Linum usitatissimum).
Semená k výrobe za studena lisovaného oleja môžu mať zlatožltú alebo hnedú farbu. Semená v styku s vodou uvoľňujú sliz.
ORECHOVÝ OLEJ
Popis produktu:
Orechové jadro. (Juglans regia- nuts)
Olej má krásnu svetložltú farbu a jemnú orechovú vôňu. Je zdrojom živín v koncentrovanom množstve.
SÉZAMOVÝ OLEJ
Popis produktu:
Sézamové, surové alebo pražené semená. (Sesamum indicum)
Olej má svetlú, z pražených semien tmavohnedú farbu a orieškovú chuť. Znesie zahrievanie aj na vyššiu teplotu.
HROZNOVÝ OLEJ
Popis produktu:
Za studena lisovaný olej sa získava zo sušených semien hrozna. (Vitis Vinifera L)
Je zelenej farby a veľmi aromatický. Už od stredoveku ho považovali za zdraviu prospešný prostriedok.
KONOPNÝ OLEJ
Popis produktu:
Konopné semienka,pestované na Slovensku. (Canabis sativa)
Olej má zelenú až tmavozelenú farbu a jemne orieškovú chuť.
MAKOVÝ OLEJ
Popis produktu:
Makové semienka (Papaver somniferum)
Olej má svetložltú farbu a jemnú makovú chuť. Neznesie zahrievanie na vyššiu teplotu.
ČERNUŠKOVÝ OLEJ - NIGELLA
Popis produktu:
Černuškové semená alebo nazývaná aj ako čierna rasca sa používa na lisovanie oleja (Nigella sativa alebo Nigella damascena), semienka používame hlavne zo Sýrie. Olej má tmavú až tmavo čiernu farbu a jemne štipľavú chuť. Neznesie zahrievanie na vyššiu teplotu.
ARAŠIDOVÝ OLEJ
Popis produktu:
Podzemnica olejná.(Arachis hypogaea)
je rastlina z čeľade bôbovitých a preto sa musí pred lisovaním tepelne upraviť tak ako aj sójové bôby. Olej má svetlo žltú , neutrálnu chuť. Znesie zahrievanie aj na vyššiu teplotu.
MANDĽOVÝ OLEJ
Popis produktu:
Ako základ na výrobu za studena lisovaného oleja sa používa jadro mandlí najlepšie odrody (Prunus amygdalus var. dulcis sladká odroda mandle). Olej má svetlú farbu a jemnú chuť. Neznesie zahrievanie na vyššiu teplotu.
OSTROPESTRECOVÝ OLEJ
Popis produktu:
Získava sa zo semien bodliaka mariánskeho(Silybum marianum L.)
100 %, za studena lisovaný, jednodruhový olej. Olej má tmavožltú, hnedkastú farbu a jemnú orieškovú chuť. Neznesie zahrievanie na vyššiu teplotu.
KOKOSOVÝ OLEJ
Popis produktu:
Olej sa získáva z kokosovníka orechoplodého (Cocos nucifera)
Olej má svetlo bielu farbu a kokosovú chuť. Kokosový olej má bod topenia pri 23–26 °C, vtedy mení svoju konzistenciu na tekutú. Znesie zahrievanie aj na vyššiu teplotu.